srijeda, 18. siječnja 2012.

Blagodati braka

Mnoga istraživanja su pokazala kako je rizik od smrti u ranijoj dobi veći kod samih muškaraca, nego kod onih koji su u braku. Ako ste oženjeni, imate puno veću šansu da živite duže i zdravije.

Nedavne studije su pokazale da je kod oženjenih muškaraca rizik od smrti 9% manji. Kod žena se taj podatak kreće oko 3%.

Zašto je tomu tako?

Moguće je da je u pitanju društvena podrška zene za brak, ili samo činjenica da imamo nekoga tko pazi na nas. Moguće je i da samci žive puno intenzivnijim životom, i prije se "potroše".

Oženjeni muškarci više vježbaju, češće doručkuju i redovitije odlaze na liječničke preglede, a i manji je postotak pušača. Samci imaju veću šansu da pate od mentalnih i emocionalnih problema, kao što su depresija i usamljenost.

Upoznavanje zene za brak
Mogući uvod u sretan život

Pozitivni efekti braka

ovise o tome imate li dobar brak. U nezdravoj i nesretnoj vezi, krvni pritisak raste kada se nalazite u blizini bračne družice. Kada se udaljite jedno od drugoga, pritisak pada i stanje se normalizira. U zdravom i dobrom braku, stanje je obrnuto.

Stres u braku udvostručuje rizik od dijabetesa i srčanog udara. Dobar brak pojačava vaš imunitet i smanjuje rizik od mnogih oboljenja tako što vam smanjuje stres. Dobitak je bolje psihičko zdravlje, bolja otpornost na infekcije, i smanjen rizik od raka, srčanih oboljenja i smrti od svih najčešćih uzroka. Sve to rezultira dužim i sretnijim životom.

Ako ste u dobrom braku, imaćete manje šanse za depresijom, manje problema s napdaima panike, slabije izražene strahove i manje ozljeda uzrokovanih nesrećama.

Znači, ako je sretan brak dobar za vas, što možemo napraviti da se pobrinemo da bude dobar, i da takvim i ostane?

Nekoliko savjeta:

  1. Komunicirajte. Pričajte s partnerom svaki dan, i pobrinite se da za to odvojite vrijeme kada vas nitko i ništaneće smetati.
  2. Ponekad dajte svojoj supruzi neki kompliment, kako bi joj pokazali da je i dalje cijenite.
  3. Svaki dan se podsjetite zašto ste toliko sretni da je imate kraj sebe.
  4. Stvarajte dugoročne zajedničke planove. Napravite to zajednočko planiranje nečime oko čega ste oboje jako uzbuđeni. Na primjer, planirajte kupovinu svog vlastitog stana za 5 godina. Ili, planirajte kupovinu vikendice na moru, gdje ćete providiti što više vremena zajedno, uživajući u moru i suncu.
  5. Pod svaku cijenu izbjegnite odbijanje partnera od sebe. Obratite pažnju na znakove kada vam se partnerica pokušava približiti, i pazite da na to odgovorite pozitivno.
  6. Razvijte zajedničke navike, riječi i stvari koje radite zajedno. Kao na primjer neki nježni i lijepi nadimci kojima zovete jedno drugo.
  7. Budite otvoeni i iskreni prema svojoj supruzi.
Biti oženjen je bolje za vas iz nekoliko razloga:
  • Sigurnije je
  • Može vam spasiti život
  • Može spasiti život vašoj djeci
  • Zaradit ćete više novca
  • Biti ćete bogatiji
  • Manja je šansa za promiskuitetnim ponašanjem
  • Biti ćete mentalno zdraviji i jači
  • Biti ćete sretniji
  • Djeca će vas više voljeti
  • Imat ćete bolji i kvalitetniji seksualni život.
Iako je dobar, zdrav i sretan brak najbolji za vas, dobra i sretna veza bez braka ima slične utjecaje. Uz sve to, mnoge studije su pokazale da je utjecaj na zdravlje čak i bolji kod braka nego kod zajedničkog života koji nije okrunjen brakom.

Želite li biti sretni i zdravi? Što trebate učiniti za to?
Jednostavno je. Nađite dobru djevojku za brak s kojom ćete biti sretni. Može li biti jednostavnije?

Kako je pronaći? E, to je posebna tema.

Nema komentara:

Objavi komentar