utorak, 10. siječnja 2012.

Upoznavanje za brak

Tijekom moga školovanja na fakultetu, često sam radio kao konobar u restoranima i kafićima. Iako imam diplomu iz psihologije, i znam puno o ljudskom ponašanje, više sam naučio o ljudima poslužujući hranu i pića. Sjećam se kada sam slučajno sladoledom pokapao suknju neke gospođe, i kako me je ponizila histerično urlajući na mene u prepunom restoranu. To definitivno nije netko tko dobro kotira za upoznavanje za brak. S druge strane, sjećam se vrlo pristojnog čovjeka koji se nije uzbuđivao iako je bilo nekoliko problema s njegovom narudžbom.

Upoznavanje za brak
Konobar u pizzeriji

Pravilo konobara

Grubost prema osoblju otkriva mnogo podataka o osobi, objavljeno je nedavno u jednom članku u USA Today. Predsjednik uprave "Office Depo-a", Steve Odland, koji je također radio kao konobar kao tinejđer, navodi, "Možete saznati puno toga o nekoj osobi prema načinu kako tretira konobare." Čini se da on nije jedini Predsjednik uprave koji je otkrio "Pravilo Konobara".

Pravilo Konobara je definirano kod mnogih drugih poslovnih ljudi, uključujući i Izvršnog direktora Raytheon-a, Bill Swansona. Postoji jedno pravilo koje, prema Swansonu, nikada ne pogriješi: "Osoba koja se odnosi lijepo prema vama, ali je nepristojna i gruba prema konobarima ili ostalima, nije dobra osoba." Swanson je prvi identificirao taj fenomen kada je ručao sa čovjekom koji je postao vrlo nepristojan i grub prema konobaru jer restoran nije imao posebnu vrstu vina.

"Pazite se ljudi koji imaju situacijski sustav vrijednosti, koji može šarm uključivati i isključivati, ovisno o statusu osobe s kojom komuniciraju", kaže Swanson. "Budite oprezni, osobito s onima koji su grubi s ljudima koji su u tom trenutku u podređenoj ulozi."

Pravilo konobara se također može primjeniti i za upoznavanje i izlaske. Nekoliko provedenih istraživanja je pokazalo da se nepristojan i primitivan odnos smatra kao najgora stvar vezana uz jedenje vani. Neki ljudi će čak odvući konobara na stranu da ga pitaju kako se partner ponašao prema konobaru, kako bi dobile uvid u odnos prema podređenima.

Pravilo konobara se može upotrijebiti i u odnosu prema drugim osobama, kao što su prodavači u trgovini, razni službenici, pa i podređeni na radnom mjestu. To može biti bolji pokazatelj neke osobe nego sav šarm.

Upoznavanje za brak
Vecera za upoznavanje za brak
Pravilo konobara može biti pravi pokazatelj karaktera, jer ga nije tako lako naučiti i izvježbati ponašanje. To su vjerojatno osobe sa poremećenim sustavom vrijednosti stečenim lošim odgojem. Kako potencijalni partner tretira konobara može dati naznake o tome kako bi mogao jednog dana tretirati vas. To su sigurno stvari na koje morate pripaziti prilikom upoznavanja za brak.

Tipovi ponašanja koji ukazuju na mogući problem

Igranje na kartu moći. Izjave poput "Mogao/mogla bih kupiti ovo mjesto", "Znate li vi tko sam ja?" otkriva više od nečijem karakteru nego sva slatkorječivost i šarm. Malo je vjerojatno da će takva osoba biti dobra prema vama ako dođe u poziciju moći i kontrole.

Kratki okidač. Ta osoba vjerojatno ima veliki ego, koji teško kontrolira. To je način da pokaže da je bolja i važnija od osoblja, i da je zbog toga na prvom mjestu. Takvi ljudi nemaju tendenciju suradnje u vezama.

Ljudi koji su previše zahtjevni. Možda sjedite sa mikro-managerom, koji stalno šalje ponižavajuće poruke da vaš trud nije dovoljno dobar. Veća je vjerojatnost da će imati kritičan i ponižavajući stav, nego da će pružati podršku i ohrabrenje.

Obraćanje ljudima s visoka. Ovdje je poruka jasna, ona misli da je bolja od onih u podređenom položaju. Ima potrebu da sebi podiže važnost tako što ponižava ljude oko sebe.

Izazivanje scena. Ako vas osramoti u restoranu, velika je vjerojatnost da će vas osramotiti i kod kuće. U najboljem slučaju, ima loše manire. U najgorem, prosuđuje pogrešno. Bilo kako bilo, to nije potencijalno dobra zena za brak.

Lako uključivanje i isključivanje šarma. Ti ljudi posjeduju situacijske vrijednosti, koja vjerojatno uključuje i situacijsku etiku. Te osobe prilagoiđavaju karakter prema sustavu vrijednosti, i u većini slučaja kada su dobri - glume. Izbjegavajte takve osobe poput kuge.

Stalno osvrtanje i gledanje uokolo po prostoriji. Umjesto da se fokusira na razgovor za stolom, takva osoba je rastresena i nije uključena u druženje. Ona može gledati uokolo da vidi tko se još nalazi u prostoriji, i da vidi je li bila primjećena. Mogla bi pokazivati slično ponašanje prema vama u budućnosti.

Zaključak

Pokušajte koristiti pravilo konobara u upoznavanju novih ljudi, jer vam može prištediti mnogo potencijalnih problema u budućnosti.

2 komentara: