srijeda, 18. siječnja 2012.

Internet kao medij za upoznavanje za brak

Od početka vremena, muškarci traže partnere. To može varirati od platonske prijateljske veze do potrage za djevojkom za brak, sa podjelom odgovornosti, kao što je, na primjer, briga o djeci. Svakoj osobi iskrsne isto pitanje: "Gdje i kako da nađem tog nekog posebnog?"

Pronalazak

te posebne osobe nije tako jednostavno kao što se ponekada čini. Iako unikatnost i posebnosti svakoga od nas unosi boju i zanimljivost u naše živote i odnose, to donosi i određene rizike. Rizici u većini slučajeva ovise o našim očekivanjima od veze, svjesnosti o mogućim rizicima, kao i našim "društvenim vještinama".

Te rizike pokušavamo svesti na minimum orjentirajući se na osobe iz naše vlastite zemlje, ili čak osobe iste vjerske pripadnosti. Krećemo se na mjestima gdje je vjerojatno da ćemo naći osobe sa istim seksualnim željama. Isto tako pokušavamo naći nekoga iz kruga naših prijatelja.

S druge strane, neki od nas žele probati nešto drugačije. Neki od nas vole rizike, i imaju želju za osvajanjem svijeta i svega što taj svijet nudi. Takvi ljude se usude probati nešto novo i uzbudljivo, pa možda čak i zabranjeno. Želimo preuzeti rizik, ali istovremeno i limitirati moguće posljedice.

Iako se želja i potreba za društvom i partnerstvom nisu promijenili, jedna stvar se uvelike promijenila. A to je vrijeme koje imamo na raspolaganju. Kako se gradovi moderniziraju i postaju učinkovitiji, sve više kompanija se organizira na način koji limitira fizički kontakt sa drugim ljudima. Sve više nas je vezano uz uredski posao, i jedina veza prema vanjskom svijetu je Internet. Vrijeme koje nam je preostalo za uspostavljanje i razvoj odnosa i veza je limitirano.

Sve je manje

vremena za udvaranje, kao što su to činili naši djedovi i bake, pa čak i naši roditelji, u prijašnjim vremenima. Rođaci i prijatelji koji su prije omogućivali pronalaženje partnera i upoznavanje za brak su virtualno ugašeni, dok živimo naše samačke živote u stanovima. Stvarni odnosi sa živim ljudima limitirani su na nekoliko kolega u uredu, i stotine bezimenih lica koja prolaze pored nas na ulici svaki dan, dok idemo na posao, ili se vraćamo kući.

Želja za društvom je primarna ljudska potreba. Trudimo se da nađemo naš "par", ali imamo sve manje vremena za to. Želimo zadržati dodir s našim korjenima i ostvarimo kontakt kroz odnose, ali opet imamo sve manje vremena. Želimo naći našu srodnu dušu, nekoga tko dijeli naša unutarnja uvjerenja i želje, ali smo limitirani vremenom i prostorom za to, dok živimo naše živote koji su ograničeni radnim vremenom, koje provodimo zatvoreni u uredu. Također, u nedostaku ljudskog kontakta, sve više ljudi ima problema sa sramežljivošću.

Ali, na sreću, postoji lijek za to. Koliko god se Internet činio zastrašujućim, i koliko god izgledalo da nas odjeljuje od ljudi, otvara sasvim nove mogućnosti. Uz nove mogućnosti komunikacije, otvara nam nove načine da se povežemo sa ljudima koji traže poznastva.

Internet

kao medij, predstavlja relativno novi koncept online upoznavanja. Ovaj fenomen nam omogućava da upoznajemo nove ljude, i procjenimo ih u okruženju koje je gotovo oslobođeno od rizika. U stanju smo podizati razinu odnosa sa nekime s lakoćom, ali imamo i otvorenu mogućnost da u svakom trenutku prekinemo komunikaciju, bez rizika i problema, ako nismo zadovoljni smjerom u kojem se odnos kreće. Sve to možemo uz obično računalo.

Sve što trebamo su određene vještine i dobra organizacija, i spremni smo da uzmemo najbolje od onoga što nam online upoznavanje može pružiti. Kada bi samo mogli naći link svih linkova koji bi nas odmah direktno povezao sa našom srodnom dušom, to bi bilo savršeno. Ali, i bez tog utopijskog linka, možemo na naše računalo gledati kao alat koji nas povezuje sa izvorom zadovoljstva i uzbuđenja. Taj magični link može biti tamo, i samo nam je preostalo da ga pronađemo. A do tog trenutka, možemo se zabavljati.

Nema komentara:

Objavi komentar